Medlem af Rejsegarantifonden nr. 3392

Email: info@afrikashorisonter.dk

Telefon: (+45) 22 82 75 90

Den store migration
Gnuernes endeløse vandring

Den store migration

Den store migration, også kaldet den store gnuvandring, eller på engelsk The Great Wildebeest Migration, er et af de mest spektakulære naturvidundere i verden. Hvert år krydser mere end 1,2 million gnuer og 300.000 zebraer Mara floden i Masai Mara National Reserve samt Grumeti floden i det nordlige Serengeti.

 

Afhængig af årstiden er der ideelle placeringer i Serengeti og Masai Mara, hvor I kan få en oplevelse for livet og være vidne til den store migration af gnuer og zebraer. Flokkene er dog i bevægelse året rundt, faktisk er en gnus liv én stor vandring, lige fra den bliver født, til den dør. Regnen og dermed planteædernes adgang til frisk føde bestemmer flokkenes bevægelser.

 

Som tilskuere til den store migration følger vi, hvordan krokodiller nådesløst udvælger sig et bytte, der aldrig når op på den modsatte bred. Den enes død - den andens brød ved verdens største tag-selv-bord. Det magiske sted, der står som ikon for dette skue, er Mara floden i Masai Mara, og den store migration er den største safarioplevelse af alle. Det giver sig selv, at priserne også er de højeste i denne periode. Dog er resten af året i Masai Mara stadig noget af den bedste safari, I kan opleve.

 

 

Oversigt over gnuernes vandringsmønster

 

Januar, februar og marts - Serengeti

 

Over 1,2 millioner gnuer og zebraer tilbringer de første måneder af året på de store sletter i Serengeti. De opholder sig i den sydligste del samt i Ndutu og Ngorongoro området. Gnuerne føder deres kalve i februar, omkring en halv million nye kalve fødes i denne måned. Dette giver et utroligt syn på et safari game drive. I kan forvente at se nyfødte kalve, og I er måske heldige nok til at være vidne til en fødsel. Ydermere har I gode chancer for at se rovdyr, der jager. Gnuerne opfordrer deres nyfødte til straks at komme på benene og slutte sig til flokken. Her er der større sikkerhed pga. det store antal i flokken. Løver, geparder, leoparder, plettede hyæner og de sjældne vilde hunde venter i de omkringliggende områder klar til at angribe de svage og sårbare medlemmer af flokken. Gnuerne går imidlertid instinktivt mod de korte græssletter, så de kan se, hvis rovdyrene nærmer sig. De danner en ring omkring de fødende mødre for at beskytte dem og deres unger, hvilket sikrer, at størstedelen af de nyfødte kalve overlever.
I løbet af to-tre uger i februar-marts føder hen ved 90 % af hunnerne. Kalvene er normalt på benene efter mindre end 10 minutter, og blot to dage gamle kan de løbe fra rovdyrene. Mod slutningen af marts begynder de korte græssletter i det sydlige Serengeti at tørre ud, og gnuer og zebraer begynder at gå mod de vestlige skove, efterhånden som de sydlige sletter bliver ”gnavet igennem”.

 

April, maj og juni - Serengeti

 

April viser normalt de første tegn på migration, hvor hundrede tusinder af gnuer begynder deres hårde rejse over sletterne gennem Serengeti’s vestlige del og videre mod nord. I maj kan de gå op til 50 km. om dagen. De store flokke bevæger sig over Ndoha og Datwa sletterne ved siden af floden Mbalagweti. Flere flokke begynder at slutte sig til i nærheden af floderne Mbalagweti og Grumeti og danner til sidst over 1 million gnuer. Her har gnuerne deres første alvorlige overlevelseskamp - de skal krydse Grumeti floden. I tørre år er det ikke det store problem, da floden delvist tørrer ud. Men i våde år må der svømmes mellem nogle af Afrikas største krokodiller. Der er så mange dyr, at det tager to uger for hele kolonnen af dyr at passere et bestemt punkt.

 

Parringssæsonen starter normalt i juni og varer ind i juli. I kan forvente at se hårde kampe mellem de konkurrencedygtige hanner, da de kæmper for hunnernes opmærksomhed. Alle parringer sker i løbet af få uger med det resultat, at også alle fødsler i Serengeti sker på få uger. Det er set fra naturens side utrolig smart, for det sikrer, at flere af de nyfødte kalve overlever.

 

juli og august og september - Masai Mara

 

Næste udfordring i gnuernes liv er Mara floden, som krydses helt frem til oktober. Døden ligger på lur, men græsset er grønnere på den anden side. I har formentlig set det på TV, hvor gnuer i et sandt kaos kaster sig i vandet og krydser Mara floden, hvor kæmpestore krokodiller ligger og venter på et festmåltid. Dramatisk er det, og ikke kun krokodillerne tager mange liv, også løver og leoparder kan ligge på lur ved krydsningsstederne og få sig et måltid.

 

Det kræver stor tålmodighed at opleve gnuer, som skal til at krydse Mara floden. Der er mange gnuer, og flere og flere kommer til. Nogle ser beslutsomme ud og dypper måske endog fødderne i vandet, men fortryder så i sidste øjeblik og vender om. Det kan være en lyd, de reagerer på, eller måske får de øje på en af de store krokodiller nede i vandet. Gnuerne kan stå og vente i timevis og være meget ubeslutsomme. Nogle gange er det zebraerne, der går forrest. Lige pludselig går det løs - præcis som set på TV. De første modige dyr springer i vandet, og så svømmer alle for livet. En af de kæmpestore krokodiller, som ligger dovent på flodbredden, glider lydløst ud i floden og skyder den frem i vandet direkte mod gnuerne. En af gnuerne indhentes af krokodillen, og med voldsom kraft bliver den trukket med ned under vandoverfladen, inden den når over. Resten fortsætter mod den frelsende flodbred i ”jagten” på det friske græs.

Så snart floden er krydset, spredes dyrene ud over savannen, og landskabet lever endnu engang op til sit navn ”det plettede landskab”. Landskabet er savannen, pletterne er gnuerne. Når de store flokke af gnuer indtager savannen, er det som om, elefanterne trækker sig lidt væk, men der er altid masser af dyr at se på i Masai Mara. Det er en helt uforlignelig oplevelse at se gnuer og zebraer, så langt øjet rækker 360 grader rundt om bilen og at sidde i bilen med slukket motor og bare lytte til gnuernes grynten, mens de går forbi på lange rækker med sænkede hoveder. Det er på én og samme tid både afslappende og spændende. Hvis man så oven i kan komme til at opleve en flodkrydsning. Wow! Dyrene bliver i Masai Mara helt til oktober. Når de kan fornemme, at det atter regner i Serengeti, gendannes flokkene i lange karavaner, og vandringen mod syd begynder igen. Det skønnes, at gnuerne i Masai Mara efterlader op mod 60.000 tons gødning, som giver liv til nyt græs.

 

Oktober, november og december - Masai Mara / Serengeti

 

Gnuerne kommer tilbage fra Masai Mara og ind i det nordlige Serengeti og Tanzania. De fortsætter sydpå til de sydlige sletter i Serengeti i november og december. Her er græsset grønnere, og i januar begynder gnuens livscyklus at gentage sig selv. Nye gnuer fødes, og rejsen går mod vest i søgen på det friske og næringsrige græs.

Læs mere

5 HURTIGE FACTS


–    En gnus liv er en lang vandring–    Over 1,2 millioner gnuer samles i Masai Mara–    Gnuerne krydser de største floder fyldt med krokodiller–    Der fødes mere end en halv million kalve på 1 måned–    På mindre end 10 min. står en kalv på benene og følger flokken
Gnuerne vandre i lange rækker

Zebraerne deltager også i vandringen

Store flokke på mange tusinde dyr

Ofte er det zebraer, som tager det første skridt

Her ses gnuer, som har taget mod til sig

Skumsprøjt og panikagtige scener

Små floder krydses også, men i mere roligt tempo

Masai Mara bliver dækket af et tæppe af gnuer